Dişlerin ağız içinde görünen ve diş kronu diye adlandırılan kısımlarının ve çene kemiğinin içine yerleşmiş kökleri bulunmaktadır. Bu yapılar ve çevre dokular birbirleri ile ilişki halindedir. Diş ve diş eti hastalıkları bu yapıların tamamını bir bütün olarak ilgilendirmektedir. Doğru tanı ve tedavi için diş hekimlerinin; dişin ağız içinde görünen kısımlarının yanı sıra dişeti altında kalan yapılarını da değerlendirmesi gerekmektedir.
Diş röntgeni; diş ve çevre dokuların, ağız içerisinde görünen ve görünmeyen yapıların detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan görüntüleme yöntemidir.
Diş röntgeni çeşitleri nelerdir?
· Periapikal diş röntgeni
· Panaromik diş röntgeni
· Sefalometrik diş röntgeni
· Dental tomografi
Diş tedavilerinden önce diş röntgeni alınması zorunlu mudur?
Diş hekimlerinin her ayrıntıyı değerlendirmesi, olası her durumu görebilmesi için röntgen alması gerekmektedir. Doğru ve yeterli bir tanı ve tedavi için bu yapıların tamamının doğrudan ağız içinde ve radyografiler üzerinden detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bazen ağız içinde çıplak gözle göremediğimiz durumlarla karşılaşırız. Ağız içinde sapasağlam görünen bir diş, röntgen filminde bize çok farklı bir hikâye anlatabilir. Böyle durumlarda teşhisimizi röntgen ile desteklemezsek yeterli tedavide bulunamayız. Bu sebepler dolayısıyla, gerekli durumlarda hekiminiz röntgen talep edebilir.
Diş röntgeni zararlı mıdır?
Diş hekimliğinde kullanılan görüntüleme cihazlarının radyasyon yaydığı doğrudur. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte kullanımı yaygınlaşan cihazların yaydığı radyasyon dozu geleneksel cihazlara oranla çok düşüktür. Radyasyon dozu; kullanılan cihaz yahut alınan röntgen türü gibi değişkenlerden etkilenmektedir. Bu sebeple birebir kıyaslama yapmak mümkün olmasa da; yapılan çalışmalar bir adet periapikal/panaromik röntgen alındığında maruz kalınan radyasyonun, 4-5 saatlik bir uçak yolculuğunda maruz kalınan radyasyondan fazla olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla diş röntgeni çektirmek zararlı mıdır sorusundan korkmak, ağız diş sağlığımızı geciktirmek için bir sebep olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki genel sağlığımıza yarardan çok zarar sağlayacak uygulamaların, sağlık kurumlarında hekimler tarafından uygulanması mümkün değildir.
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi?
Hamile hastalarda, çok gerekli olmadıkça röntgen çekilmesi önerilmez. Ancak zorunlu hallerde; kurşun yelekler ve mümkün olan en düşük dozda ışın kullanmak gibi çeşitli önlemler alınarak hamileliğin uygun periyotlarında dental radyografiler alınabilir. Hamile hastalarda değişen hormonal seviye dolayısıyla mevcut diş ve diş eti hastalıkları şiddetlenebilir ve akut tedavi ihtiyaçları doğabilir. Bu gibi zor durumlarda kalmamak için hamilelik öncesi diş tedavilerimizi tamamlamak ve ihtiyaç olursa kullanmak üzere hekimimizin eksiksiz bir teşhis koymasına yardımcı olacak dental görüntülerimizin depolanması adına diş hekimimizi ziyaret etmek önem arz eder.
Commentaires